Archief nieuwsberichten
2021
-
Er is eindelijk een echte doorbraak op het dossier sportsubsidies. Het raadsvoorstel met daarin de uitvoeringsplannen sport en bewegen is met ruime meerderheid goedgekeurd door de gemeenteraad. Ook Samen Beter Nieuwkoop heeft zich keihard ingezet voor een gelijkere verdeling van subsidie voor de sportclubs. Ons raadslid Ines de Ridder stelde dan ook dat nu de bal bij de sportverenigingen ligt om het gebruik van hun terrein zo optimaal mogelijk voor meer doelgroepen in te zetten. Ook is er een goed gesprek geweest over de toekomt van zwembad De Wel. We staan voor een grote beslissing. Of renoveren van een echt sterk verouderd zwembad met een hele grote som geld. Of we gaan inzetten op hoe en waar er een compleet nieuw zwembad gebouwd kan worden met daarbij nog extra sportfaciliteiten. Op donderdag 18 november jl heeft de gemeenteraad besloten tot een degelijk onderzoek naar deze twee opties. Met het akkoord gaan met de huidige uitvoeringsplannen zorgen we er kortom voor dat de basis voor sport, spel en plezier voor een groot aantal inwoners van gemeente Nieuwkoop beschikbaar blijft en wordt.
-
Voor Buytenwech-Noord is een fantastisch groene woningbouwplan bedacht, waar de gemeenteraad op 18 november het bestemmingsplan voor vastgesteld heeft. De nieuwe klimaat- en duurzaamheids-opgaven die op ons afkomen, hebben een plek gekregen in dit mooie plan. De ontsluiting van het plan is evenwichtig, en belast de bestaande woonwijk niet. Voorzien is in verschillende woningbouwtypen, voor meerdere doelgroepen geschikt. Belangrijk gezien de woningbehoefte. Er komen in totaal 290 woningen in het plan: 230 op gemeentelijk grondgebied, en 60 woningen op het grondgebied van een ontwikkelaar. Er zijn zienswijzen op het bestemmingsplan ingediend, die van zorgvuldige reacties en antwoorden zijn voorzien. In de gemeenteraad van 18 november, werd er vol lof over het plan en het proces gesproken. Wethouder Guus Elkhuizen van Samen Beter Nieuwkoop heeft hier de afgelopen jaren hard aan laten werken, en is blij dat het bestemmingsplan nu vastgesteld kan worden. Onlangs stond dit mooie artikel in de regionale krant.
Nieuwkoop krijgt nieuwe woonwijk: hier worden straks 230 huizen gebouwd
Nieuwkoop krijgt na lange tijd weer een nieuwbouwwijk. En die mag je met 230 woningen best groot noemen voor een dorp van ruim 9400 inwoners. Maar omwonenden willen nog meer.
Wellicht komen aan de noordoostkant van Buytewech-Noord nog een aantal starterswoningen. De Nieuwkoopse gemeenteraad moet morgenavond het plan voor die nieuwe wijk vaststellen.
Daarmee wordt een periode van liefst zes jaar afgesloten van voorbereiden en inspraak organiseren, maar ook problemen oplossen. Vooral de landelijke bouwstop door de te hoge stikstofgehaltes in de lucht was een onverwachte tegenvaller. Daar ging ongeveer een jaar aan verloren.Het wordt zeker niet ‘hup, we leggen die wijk vol met bakstenen en klaar’
Guus Elkhuizen
Volgens wethouder Guus Elkhuizen (ruimtelijke ontwikkeling, Samen Beter Nieuwkoop) waren al die jaren nodig, omdat de nieuwe wijk volgens nieuwe landelijke regels (vanaf 2022) is opgezet. Nieuwkoop heeft daarmee de kans als nationaal voorbeeld te dienen.
Hoosbuien
Die nieuwe regels staan in het Omgevingsplan, waarin bij een wijk als deze veel méér dan alleen de plek van huizen, wegen en plantsoenen wordt geregeld. Het gaat ook over de vraag hoeveel natuur en groen er in zo’n wijk is en of er bijvoorbeeld genoeg watergangen zijn om hevige hoosbuien op te vangen. Verder moet volgens de Omgevingswet iets zijn bedacht voor een duurzame energievoorziening.Dat alles is mooi uit de verf gekomen, vindt Elkhuizen. ,,Dit project heeft uitgeblonken in participatie. Het wordt zeker niet ‘hup, we leggen die wijk vol met bakstenen en klaar’. Het wordt niet een verzameling woningen, maar een complete woonomgeving waarin huizen staan. Zowel vanuit Nieuwkoop als van ver daarbuiten horen we niets dan lof.’’
Huurwoningen
Volgens de opzet die de gemeenteraad nu moet goedkeuren, komen er 230 woningen in het gebied achter de Nieuwveenseweg. Van die huizen wordt een kwart sociale huurwoning. Verder moet 10 procent in de categorie 'middeldure huur’ vallen en nog eens 10 procent ‘goedkope koop’. Daarmee sluit het aanbod volgens Elkhuizen goed aan op de vraag op de lokale woningmarkt.Maar enkele direct aanwonenden van de Nieuwveenseweg willen aan dat woningaanbod nog wel wat toevoegen.
We hebben het enkele keren bij de gemeente aangekaart
Jaco Verweij
Jaco Verweij: ,,Het begon ooit als grapje. M’n vader en zijn buurman hadden ooit wat grond van een agrariër gekocht. Deze 3000 vierkante meter achter onze woningen grenst aan de grond van de gemeente. Toen dit plan Buytewech-Noord in 2015 bekend werd, zei m’n vader met een vette knipoog: ‘Dan kunnen m’n vijf kleinkinderen mooi op dat achterterrein wonen. Zit ik tussen hen in en word ik op m'n oude dag verzorgd.’ Vanuit die gedachte kwamen we op het idee om hier pakweg veertien tiny houses te bouwen.’’
Boot afgehouden
Helemaal uitgewerkt is dat idee niet. Of het koop of huur wordt, is bijvoorbeeld onduidelijk. ,,We geven de grond niet weg, het moet wel een rendabel iets opleveren. Maar het plan is primair geboren uit de behoefte aan startershuisvesting, zoals wij die in onze eigen omgeving merken.’’Verweij: ,,We hebben het enkele keren bij de gemeente aangekaart. Maar het lukte tot nu toe niet om er op een gelijkwaardige manier over verder te praten.’’ Naar zijn gevoel hield de gemeente steeds de boot af. ,,Maar voordat je een plan wilt indienen, moet je eerst weten of er met de gemeente over te praten valt’’, vat Verweij het dilemma van de buurtbewoners samen.
Wethouder Elkhuizen belooft dat de voorzet van Verweij niet in een lade verdwijnt. ,,Dat boek wordt niet gesloten. En we wachten ook niet tot de laatste dakgoot van Buytewech-Noord is gemonteerd.’’ Het gaat hem er alleen om dat dit idee niet wordt gekoppeld aan het nieuwbouwplan. Dat zou dan immers ‘in de wacht’ moeten. -
Hoe hoog het bouwtempo ook is, het blijft ‘dweilen’ met de kraan open. Het vinden van een betaalbare huur- of koopwoning is welhaast onmogelijk. Voor de sociale huurwoningen zetten de woningstichtingen het succesvolle maatwerk in. Daarmee komt een deel van de woningen met voorrang terecht bij onze inwoners. Zo iets wil Samen Beter Nieuwkoop ook voor goedkope koop- en middeldure koop- en huurwoningen.
Hoe hoog het bouwtempo ook is, het blijft ‘dweilen’ met de kraan open. Het vinden van een betaalbare huur- of koopwoning is welhaast onmogelijk. Voor de sociale huurwoningen zetten de woningstichtingen het succesvolle maatwerk in. Daarmee komt een deel van de woningen met voorrang terecht bij onze inwoners. Zo iets wil Samen Beter Nieuwkoop ook voor goedkope koop- en middeldure koop- en huurwoningen.
Samen Beter Nieuwkoop heeft voorgesteld om per project afspraken te maken met bouwers, ontwikkelaars en beleggers. Zo kan gedurende bijvoorbeeld de eerste 3 maanden van het te koop en te huur aanbieden van de woningen, voorrang gegeven worden aan doorstromers, aan starters uit de gemeente (die nog bij hun ouders in de gemeente wonen, of op kamers wonen), en aan mensen die in onze gemeente werken. Een soort van voorinschrijving. Ook heeft Samen Beter Nieuwkoop voorgesteld om voor middeldure huurwoningen een aparte voorrangsregeling in de huisvestingsverordening op te gaan nemen. Door slim voorrang te regelen op het nieuwe woningaanbod, hebben onze eigen inwoners de grootste kans op het vinden van een woning. -
Voor inwoners op leeftijd, is de overstap van een oudere grote woning, naar een kleinere levensloopbestendige nieuwe woning vaak moeilijk. Daar is meestal een hogere huurprijs mee gemoeid. Zo worden grotere woningen onnodig lang vastgehouden door kleine huishoudens. En daardoor hebben gezinnen weer een kleinere kans op een passende woning. Samen Beter Nieuwkoop ziet echter veel kansen om oudere inwoners te helpen die overstap te maken.
Voor inwoners op leeftijd, is de overstap van een oudere grote woning, naar een kleinere levensloopbestendige nieuwe woning vaak moeilijk. Daar is meestal een hogere huurprijs mee gemoeid. Zo worden grotere woningen onnodig lang vastgehouden door kleine huishoudens. En daardoor hebben gezinnen weer een kleinere kans op een passende woning. Samen Beter Nieuwkoop ziet echter veel kansen om oudere inwoners te helpen die overstap te maken. Zo kan je denken aan:- de inzet van wooncoaches;
- de inzet van verhuispremies;
- het gelijk houden van de huur bij een overstap;
- tegemoetkomingen in de verhuiskosten, bijdragen aan verduurzamingen en bijdragen aan de aanpassing van de woning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Samen Beter Nieuwkoop stelde daarom een voorstel op, welke op 11 november door de meeste fracties werd ondersteund. Er is besloten om de woningstichtingen te vragen om samen met de gemeente, huurdersverenigingen en andere belangenverenigingen, hiervoor een uitvoerbaar actieplan te maken, en daar ook de ervaringen in andere gemeenten bij te betrekken. -
Op 11 november werden de algemene beschouwingen over de begroting 2022-2025 gehouden. Fractievoorzitter Lizet Keijzers ging in haar betoog in op corona, wonen en de lokale economie. Tijdens het betoog, diende Samen Beter Nieuwkoop 4 voorstellen in. Die vind je op deze plaats: Bekijk de voorstellen. Hieronder enkele delen van het betoog.
In een tijd van grote maatschappelijke opgaven en veranderingen, met daar doorheen de corona crisis, is het extra belangrijk er vanuit de lokale overheid, onze gemeente, voor onze inwoners te zijn. Ook de ogenschijnlijk kleinere dingen doen er dan toe. Zo hebben wij in de raad aandacht gevraagd voor de ombouwtjes rond de afvalcontainers in de voortuinen, waar vergunning met legeskosten voor nodig zijn.
De druk op de woningmarkt is ongekend hoog, en er is een landsbreed gesteund woonprotest. De woningmarkt zit hopeloos vast, het grote aantal problemen zorgt ervoor dat ook onze jongeren en starters hopeloos vast zitten: nl bij hun ouders in huis. Om dit mee vlot te trekken zijn de afgelopen jaren al erg veel middelen en instrumenten ingezet door ons, die de komende tijd hun waarde verder zullen gaan uitwijzen.
Hoe hoog het bouwtempo ook is, het blijft ‘dweilen’ met de kraan open. De wachttijden voor een sociale huurwoningen zijn hoog.
Daar komt bij dat het aantal asielzoekers in Nederland flink toenemende is. Dit leidt hoe dan ook tot hogere door het rijk verplicht gestelde taakstellingen voor de huisvesting van statushouders. Samen Beter Nieuwkoop wil graag dat hier stevig op geacteerd wordt, zodat er zoveel mogelijk vrijkomende sociale huurwoningen beschikbaar blijven voor onze eigen lokale inwoners. Daarom vragen wij hier om twee toezeggingen van de wethouder:1) de eerste gevraagde toezegging is om geschikte locaties te zoeken voor (tijdelijke) huisvesting voor statushouders en eventueel andere bijzondere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de succesvolle units in Zevenhoven;
2) de tweede gevraagde toezegging is om individuele statushouders in woningen of kamers voor één persoon te huisvesten, of met drie of vier individuele statushouders gezamenlijk in gezinswoningen.
De sociale en economische impact van Corona zijn groot. Alles wat wij kunnen doen om Corona werkbaar te maken in onze lokale samenleving, is op te pakken. Samen Beter Nieuwkoop vindt vrijheid daarbij een groot goed. Samen Beter is daarom trots op de inspanningen van het college en resultaten daarvan. Er is keihard gewerkt aan gezondheid, welzijnsbezoeken en sport en bewegen. De manier waarop het college er was én is voor ondernemers, inwoners en verenigingen, is bijzonder waardevol & warm, zowel financieel als moreel.
In de raad van 26 oktober hebben wij gesprek gevoerd of stimuleringssubsidies denkbaar zijn gericht op onderlinge samenwerking in winkelstraten, winkelcentra en dorps overstijgend. Want, binden, boeien en behouden van ondernemers in de dorpskernen is essentieel voor de leefbaarheid in onze kernen. Vanuit Nieuwkoop Herstelt, zijn nog middelen beschikbaar, en hiermee kunnen wij als gemeente onze steun laten blijken.
Voorzitter, dit x geen windmolens, zonnevelden en 30 km/uur gebied en zebrapaden. Onze andere zo “geliefde” debat-onderwerpen. Samen Beter Nieuwkoop sluit met deze kijk op corona & gezondheid, wonen en de lokale economie, deze algemene beschouwing van de 11e van de 11e van 2021, graag af, onder dankzegging aan college en organisatie voor al het mooie werk voor onze samenleving. Op naar maart 2022, de gemeenteraadsverkiezingen! -
SamenBeterNieuwkoop wil van de inwoners weten wat zij voor de komende 4 jaar belangrijk vinden. Alle opmerkingen, voorstellen, suggesties en ideeën zijn welkom. Stuur een e-mail naar: info@samenbeternieuwkoop.nl. Neem telefonisch contact op via: 06 4987 97 41 Maar ook ’ns aanschuiven bij ons wekelijks overleg is mogelijk!
-
Samen Beter Nieuwkoop is blij met dit mooi woningbouw plan:
er komen 63 (wat kleinere) woningen voor starters en jongeren en gezinnen;
er is een goed stedenbouwkundig plan uit de participatie gerold;
er komen bij wijze van experiment ook 3 tiny-houses.
Samen Beter wil graag dat het bestemmingsplan zo snel mogelijk in procedure gebracht wordt. De woningen moeten wat ons betreft éérst onder de aandacht gebracht worden van jongeren en inwoners uit onze eigen gemeente, zodat zij zoveel mogelijk kans van slagen hebben op verkrijgen van een woning in dit plan. Belangrijk is dat de vrij-op-naam prijzen beheerst gehouden worden, en dat gekeken wordt of met bijvoorbeeld koopgarantconstructies de in prijs gestegen woningbouw toch bereikbaar gehouden kan worden voor de doelgroepen. In het najaar horen we hier meer over.
Tot slot heeft Samen Beter Nieuwkoop voorgesteld om lokaal te bouwen, en lokale ontwikkelaars / bouwers te vragen om dit plan te realiseren, en een beroep op hen te doen om de kosten beheerst te houden.
-
Nadat in 2020 het sportakkoord tussen verenigingen en gemeente werd gesloten, is nu ook het sport- en beweegbeleid voor de nabije toekomst vastgesteld. Een mooi vertrekpunt voor zowel verenigingen als gemeente voor optimalisering van het sport- en beweegaanbod, en voor een efficiënt en multifunctioneel gebruik van de sportaccommodaties.
Samen Beter Nieuwkoop wil dat iedere inwoner kan meedoen, óók aan sport en bewegen. Voor iedere inwoner moet er toegang zijn tot een geschikte (sport)activiteit. Daarvoor zijn er ook initiatieven van de sportverenigingen nodig.
Het is goed om te zien dat er tussentijds al grote stappen worden gezet. Samenwerking van een aantal muziekverenigingen in het Muziek-Akkoord. Tennisverenigingen die de handen ineen slaan voor de toekomst. Sportverenigingen met introductie-acties. En “walking-footbal”: wandel-voetbal voor ouderen.
De drang van enkele politieke partijen om de opgestelde visie volledig te wijzigen heeft Samen Beter Nieuwkoop niet gesteund. De visie is het vertrekpunt en heeft draagvlak bij sportverenigingen. Er wordt gewerkt aan concrete plannen voor:
binnensport accommodaties;
subsidiëring van buitensport;
bewegen in de openbare ruimte;
de rol van sportpunt Nieuwkoop;
de toekomst van zwembad De Wel.
Samen Beter Nieuwkoop kijkt met interesse uit naar het onderzoek naar de kosten van het noodzakelijk groot onderhoud van zwembad De Wel. Ook de optie nieuwbouw wordt doorgerekend.
In september volgen er uitgewerkte plannen over het subsidiebeleid. Evaluatie van het huidig beleid is daarvoor één van de uitgangspunten. Ook hier steekt Samen Beter Nieuwkoop in op een eigentijdse aanpak, inzichtelijk en getoetst aan de zelfredzaamheid, de toekomstwaarde en de financiële huishouding van verenigingen.
-
Na een proces van een paar jaar, met veel betrokkenheid van inwoners, organisaties en de dorpsraden, is op 1 juli de omgevingsvisie Nieuwkoop vastgesteld. Een groot deel van de samenleving heeft meegewerkt aan deze visie. Daar is Samen Beter Nieuwkoop erg blij mee en trots op.
In de omgevingsvisie, is de toekomstvisie op onze gemeente verwoord en verbeeld. Er staat in wat we in onze leefomgeving belangrijk vinden om te behouden, te versterken en te ontwikkelen. De visie is een uitnodiging om samen aan de leefomgeving te blijven werken. De visie vervangt de Structuurvisie uit 2009.
In de visie zijn zeven ‘NIeuwkoopse drijfveren” het vertrekpunt:
1. Rust en ruimte
2. Weids landschap
3. Bijzondere natuur
4. Centrale ligging
5. Dorps karakter
6. Levendige dorpen
7. Saamhorigheid.
Er zijn drie ambities geformuleerd: gelukkige mensen, sterke dorpen en een groene toekomst. De visie is uitgewerkt in drie deelgebieden, omdat op het niveau van de dorpen en het landschap, de visie écht betekenis krijgt.
Aan de uitvoering van de visie werkt de gemeente samen met inwoners, ondernemers, organisaties en initiatiefnemers. De omgevingsvisie blijft in ontwikkeling, maar de 7 drijfveren en de 3 ambities blijven steeds het gezamenlijke uitgangspunt.
-
Afgelopen najaar, diende Samen Beter Nieuwkoop een voorstel genaamd “aanvalsplan woningbouw” in. Dat was de aanleiding voor de gemeente, om te komen met een voorstel om een projectbureau woningbouw in te richten. Bij de bouw van woningen komt wat SBN betreft té veel, wet- en regelgeving en proceduretijd kijken. Daarbij worden we gehinderd door stikstofregels, luchtvaartcontouren en soms langdurige bestemmingsplanprocedures. Daarbij zitten beslissingen van de afgelopen 10 jaar van ons VVD-kabinet, vreselijk in de weg:
afschaffen van de minister van volkshuisvesting in 2010;
want de bouw van woningen kon prima aan de markt overgelaten worden, zo was de gedachte;
woningbouwcorporaties werden verhuurdersheffingen opgelegd zodat hun financiële speelruimte beperkt werd, terwijl juist zíj bouwen voor de minderbedeelden en kwetsbare inwoners;
falend stikstofbeleid.
De nieuwbouw van woningen is zo tot stilstand gekomen, en dat in een zo welvarend land als Nederland. Toch zien we dat we in onze gemeente Nieuwkoop nog heel wat woningen gebouwd hebben, en ook nog veel woningen gaan bouwen:
van 2015 t/m 2020 nam het aantal inwoners toe van 27.110 naar 28.800: 1.700 extra inwoners in 5 jaar tijd;
in die periode werden er gemiddeld per jaar 305 omgevingsvergunningen om te kunnen bouwen aangevraagd;
van 2014 t/m 2020 zijn er volgens het CSB gemiddeld 154 woningen per jaar bijgekomen, en van 2021 t/m 2030 worden er naar verwachting gemiddeld 158 woningen per jaar gebouwd.
Het lukt kortom onze gemeente, om tegen de stroom van het kabinetsbeleid in, toch nog woningen te laten bouwen. Samen Beter Nieuwkoop is daar erg blij mee. De inrichting van een projectenbureau woningbouw, moet mee borgen dat de woningbouw op tempo blijft plaatsvinden.
-
Omdat Blokland en Uiterbuurtweg in 2022 groot onderhoud krijgen, kan tegelijkertijd de verkeersveiligheid aangepakt worden.
Allerlei soorten verkeer maakt gebruik van deze smalle weg. Dat moet vooral ook mogelijk blijven gezien de gevestigde agrarische bedrijven. Daarom hebben SBN-ers Dyanne Metzelaar en Lizet Keyzers, samen met de andere politieke partijen voorgesteld om:
het reconstructieplan voor Blokland en Uiterbuurtweg op te stellen in samenspraak met aanwonenden, gebruikers en gevestigde (agrarische) bedrijven en andere relevante stakeholders;
het reconstructieplan te combineren met maatregelen die ook de verkeersveiligheid verbeteren.
-
Op 1 juli werden de jaarlijkse Voorjaarsnota, Jaarrekening en Uitgangspuntennotitie besproken. Fractievoorzitter Lizet Keyzers hield een pleidooi om te focussen op uitvoering. Je leest het hieronder.
“Corona heeft onze samenleving diep geraakt, en dat doet het ondanks versoepelingen nog steeds. Ook herstel kost energie, tijd en geld. De coronaperiode is zwaar geweest - en soms nu nog - voor grote delen van onze inwoners en ondernemers. Samen Beter is blij met de steun welke onze gemeente heeft kunnen geven. Vaak moreel. Soms met ruimere terrassen en ondersteuning in organisatie van evenementen. Een enkele keer financieel. Ook blij zijn we in verband met corona, met de omgevingsvisie, plannen voor natuur in Ruichenborg II, bos in de Noordse Buurt, gezondheids-/sport-/en beweegbeleid, speelbeleidsplan, komende welzijnsbezoeken, centrum-visies & visie recreatie/toerisme.
Maar voorzitter, in alleen beleid, kan je niet leven. Het komt aan op uitvoering en realisatie. Zo is er vorig en dit jaar, ondanks corona, veel zichtbaar geworden: 160 nieuwe woningen, (pré)mantelzorgwoningen, het met veel enthousiasme in gebruik genomen IKC in 7hoven, binnenkort het IKC Ter Aar, Papeneiland Langeraar, start werk nieuwe speel & beweegplek De Zudde, bedrijven Schoterhoek II en acties verduurzaming en vergroening gezien klimaatdoelen.
Idee uit de motiemarkt is verminderen van bureaucratie. Samen Beter Nieuwkoop ziet graag lean- en meanprocessen voor onze inwoners en verenigingen, en meer uitvoeringsbeleid om het visiebeleid - met vaak toch wel veel open deuren – te concretiseren in maatregelen.
Graag horen wij van de wethouder, wanneer we de evaluatie van het najaar 2019 ingerichte ondernemersfonds tegemoet kunnen zien. Ook nodigen wij het college graag nogmaals uit om met onze fractie een vaartocht over de Nieuwkoopse plassen te maken. En zo het gemis van het kunnen varen van een fatsoenlijke ronde met bijvoorbeeld de Meesloot erin te kunnen ervaren.
Samen Beter Nieuwkoop is blij met het voorstel voor een financiële bijdrage voor een burgermeetnetwerk vliegtuiggeluid. Schiphol is ons economisch lief, maar er is balans terug te vinden in de afgelopen decennia toegenomen impact op de leefomgeving. We danken en complimenteren hierbij de twee inwoners die een vereniging gaan oprichten. Met die vereniging willen zij over Schiphol, de luchtvaart en de benodigde balans tussen economie en gezondheid & leefklimaat meepraten. En daarmee ons gebied in de Schiphol overleggen beter op de kaart zetten.
Er zijn veel woningbouwplannen in voorbereiding met stedenbouwkundige plannen en participatie, centrum Nieuwveen, Koetshuis, TeylersparkII, Noordeinde en Ashram en Buytenwegh Noord. Bouwen is hard nodig, en we vinden het erg vervelend dat ook in de woningbouw Corona negatieve effecten achterlaat. Personeels- en materiaaltekorten in de bouw, enorm toegenomen bouwkosten. Bouwen van betaalbare woningen is zo niet mogelijk, dat raakt onze jongeren en inwoners met een smallere beurs erg hard. Samen Beter Nieuwkoop betreurt dat, sterker gezegd: we balen daar enorm van! Álle denkbare instrumenten zijn in te zetten om dit waar mogelijk te compenseren. Graag reactie hierop van het college.We zijn wel erg blij met het effect dat onze motie aanvalsplan woningbouw, heeft: het collegeplan voor een projectbureau woningbouw om vaart in de plannenmakerij te kunnen maken en houden.
Dan de recreatieparken Zevenhoven. De door de provincie geboden opening voor legalisatie van het wonen, vraagt helaas nog wat extra stappen om ook ruimte in het woningbouwprogramma te krijgen. Die is immers keihard nodig gezien de enorm hoge druk op de woningmarkt. Bij deze roep ik de fracties die in Provinciale Staten vertegenwoordigd zijn op, om hier over met de provinciale fracties in gesprek te gaan.
Gister is bekend geworden hoe de incidentele 1,3 miljard voor de jeugdzorg verdeeld wordt: Nieuwkoop 1,3 miljoen - Kaag en Braassem 1,2 miljoen - Alphen aan den Rijn 7,8 miljoen. Graag hoor ik van de wethouders of dit een faire verdeling lijkt gezien de tekorten, en of regionaal samenwerken ook niet zou moeten betekenen regionaal budget samenvoegen en samen besteden.”
Het verdere betoog ging in op de motiemarkt gehouden voor en met inwoners, en op verkeersveiligheid. Je vindt dit in het andere website artikel.
-
Samen Beter Nieuwkoop heeft een voorstel ingediend voor goede communicatie over de mogelijkheid van woningbouw door particulieren.
Samen Beter Nieuwkoop heeft een voorstel ingediend voor goede communicatie over de mogelijkheid van woningbouw door particulieren. Daar bestaat inmiddels heel goed beleid voor. Maar de kennis daarover en het kunnen vinden van de weg is vaak niet eenvoudig voor inwoners. Daarom heeft Samen Beter Nieuwkoop, ook namens enkele andere partijen, een voorstel ingediend om een wegwijzer (folder) te ontwikkelen, met daarin uitleg van de stappen van idee tot vergunning: Motie SBN CDA NN D66 - Communicatie particuliere initiatieven woningbouw (Aangenomen 1-7-2021).pdf
-
Als onderdeel van de behandeling van de financiële stukken, zijn er veel voorstellen van inwoners besproken en gehonoreerd. Fractievoorzitter Lizet Keyzers stelde daarover het volgende aan de orde in haar beschouwing.
“De motiemarkt voorzitter, vond Samen Beter Nieuwkoop erg inspirerend. Wij stellen voor dit vaker te doen, én ook vaker raadsbreed de samenleving in te trekken. En daarvoor te zoeken naar een nóg efficiëntere manier van vergaderen, zodat we tijd voor onze inwoners vrijspelen. We bedanken op deze plaats alle inwoners die de moeite genomen hebben hun waardevolle suggesties en ideeën met ons te delen: van bloembakken, bankjes en de naam van het nieuwe plein in Nieuvween, tot aan grootstere ideeën zoals wandelpaden en een recreatiegebied bij het Argonnepark. We hebben de volgende opmerkingen en vragen aan het college over de inwonervoorstellen:
1) kan het college toezeggen om hard te sturen op een “op tempo” planning voor een goed en passend woningbouwplan voor de Vlinderlocatie, passend in de centrumvisie voor Ter Aar?
2) We zien graag pilots innovatief verlichten van fietspaden, niet alleen binnen de bebouwde kom, maar óók buiten de bebouwde kom zoals eerder door onze fractie aangekaart, graag reactie van de wethouder hierop;
3) Het IKC Ter Aar vervult straks ook de dorpshuisfunctie Ter Aar. Wij roepen het college op om de vinger aan de pols houden om te zien of in alle behoeften wordt voorzien en als er witte vlekken blijken, samen met de inwoners en dorpsraad te onderzoeken of en hoe daarin kan worden voorzien.
Vanuit aangedragen ideeën, kaarten wij hierbij alvast aan dat we graag samen met de andere fracties willen nagaan hoe de verkeersveiligheid op wegen als Simon van Capelweg, Achterweg en Kennedylaan verder te verbeteren is. Daarbij ook de vraag aan de wethouder om de ‘spaarpaal’, zoals in Schagen ingezet, te onderzoeken op werking en haalbaarheid. Dit is een beloningssysteem. Bij rijden onder de maximumsnelheid, wordt dit geregistreerd en vervolgens beloond met een spaarbedrag, dat in het dorp kan worden ingezet. Wat te denken van sparen voor een klein beginnetje voor de gesuggereerde fietstunnel in Nieuwkoop onder de N231? Om daar wat eerste stappen te gaan zetten, dient zo direct de VVD een voorstel in om dit vraagstuk in kaart te brengen. Voor een rustigere snelheid op de Prolkade in Noorden, werken we nog aan een voorstel.”
Samen Beter Nieuwkoop diende samen met andere politieke partijen de volgende voorstellen in, en al deze voorstellen zijn vastgesteld:
- uitleg stappen om te komen tot particulier initiatief woningbouw;
- verkeersveilige Blokland en Uiterbuurtweg;
- omheind hondenuitlaat terrein en losloopgebieden.
Andere voorstellen die zijn vastgesteld en ondersteund door Samen Beter Nieuwkoop zijn:
- het onderzoeken of er een subsidieregeling voor Groene Daken kan komen;
- het zetten van eerste stappen en doen van onderzoek naar de haalbaarheid van een fietstunnel onder de N231 in Nieuwkoop.
-
De energiestrategie, in gewone mensenstaal ‘komen er zonnevelden en windmolens en zo ja waar?’. Een groot maatschappelijk thema dat velen in heel Nederland bezighoudt. Geen wonder: het rijk heeft een strakke doelstelling en dito planning uitgerold. Op 3 juni 2021 lag het piece-de-resistance voor de eerste stap – de “RES1.0” – in de gemeenteraad voor. Besluiten nemen hierover is een zware taak voor regio’s en gemeentes en dus ook voor de gemeenteraden. Geruststellend is dat besloten is dat er géén windmolens in Nieuwkoop komen. Wel zijn er zoekgebieden voor zonnevelden, waarvan we er ook het liefst zo min mogelijk willen. Vrijwel iedereen, ook Samen Beter Nieuwkoop, vindt dat we zoveel mogelijk ‘zon op daken’ zouden moeten realiseren. Een paar weken na het besluit, hebben we er een column over geschreven, gepubliceerd in de Nieuwkoper:
-
In Nederland werken 30 regio’s aan een eigen RES. Gemeente nieuwkoop behoort tot de regio Holland Rijnland. Een regio met 13 gemeenten, waterschappen, provincie Zuid-Holland en netbeheerder. Gezamenlijk wordt een strategie gevormd. Een zoektocht naar alternatieven voor aardgas, zoals restwarmte uit de haven van Rotterdam of geothermie maar ook duurzame alternatieven voor vervoersmogelijkheden en het onderzoek naar mogelijkheden hoe we elektriciteit kunnen opwekken binnen de eigen regio.
En met name dat laatste onderwerp geeft veel beroering bij ons allemaal, als inwoner maar ook als raadslid om jullie stem te vertegenwoordigen in onze gesprekken met Holland Rijnland. Guus Elkhuizen en zijn team werken keihard aan de belangen van al onze dorpskernen in de gesprekken met bestuurders. Fantastisch was ook de opkomst bij de digitale bijeenkomsten. We hebben hiermee in de corona-periode tóch de mogelijkheid om met jullie te sparren over de mogelijkheden. Maar ook de petities die zijn ingediend bij Guus Elkhuizen zijn gelezen en gehoord.
Niets doen is geen optie, dat weten we allemaal. Maar Samen Beter Nieuwkoop wil niet te grote stappen zetten én niet te snel. De technische ontwikkelingen gaan zo snel. De opwek-capaciteit van een zonnepaneel vandaag is morgen alweer verouderd. Met andere woorden, om onze opgave te bereiken hebben we vandaag bijvoorbeeld 50 hectare panelen nodig maar volgend jaar misschien maar 25 hectare. Wat ons betreft zetten we steeds kleine stappen.
Gemeente nieuwkoop heeft aangegeven dat we zoveel als mogelijk “zon op dak” willen nastreven, dat opwekken van elektriciteit alleen langs grote infrastructuur (a4, a44, n11) moet plaatsvinden en dat onze natuur en historische waarden belangrijk zijn.
Nu is het van belang dat we binnen de regio Holland Rijnland onze belangen blijven benadrukken. Immers we hebben niet alleen de RES in onze gemeente als uitdaging maar ook nog de bodemdaling, de stikstof uitstoot als remmer van de woningbouw en veeteelt, de problematiek dat Schiphol wenst te groeien in aantal vliegbewegingen terwijl onze gemeente al veel geluidshinder ervaart en bovendien door extra groei van Schiphol wij ook weer geremd wordt in het bouwen van huizen. Én we willen een betere bereikbaarheid van onze dorpskernen en daarom investeren in een beter netwerk van openbaar vervoer, zoals met een betere aansluiting bij regio Amsterdam via een hoogwaardige ov-verbinding Alphen a/d Rijn - Uithoorn.
Aan jullie de oproep om kritisch de gesprekken en ontwikkelingen te volgen. Stuur ons jullie ideeën, juist in dit vraagstuk. Het gaat tenslotte om de leefbaarheid die we moeten behouden voor onze (klein)kinderen.
-
Mei 2020 zorgde de startnotitie Tochtpad Noordeinde voor veel beroering in het dorp. Dat er aan de Dobbe een woningbouwplan zou komen, was voor omwonenden en inwoners van het dorp een complete verrassing. Dat resulteerde in de vraag van Samen Beter Nieuwkoop en Natuurlijk Nieuwkoop, voor een gesprek met de bewoners Dobbe/Schinkel Noordeinde, alvorens verdere stappen te zetten. April 2021 lag er naar aanleiding van de gesprekken een voorstel in de raad om een plan te gaan maken voor woningbouw langs de Dobbe en op de Diamantlocatie.
SBN-raadslid Lizet Keyzers heeft samen met Kees Hagenaars van Natuurlijk Nieuwkoop, meerdere gesprekken met bewoners gevoerd. De bewoners Dobbe/Schinkel hielden eerder al in hele kort tijd een enquete, die veel ingevuld werd. Ook de bewoners St. Janstraat/Jacob van Damstraat lieten van zich horen. Woningen bouwen in Noordeinde leeft. Er is al veel gebouwd in het plan Noordereinde. Waar komen dan precies welke woningen? Hoeveel? Hoe ingepast? Hoe bereikbaar? Een verkeersveilige bereikbaarheid van het speelveld. De groene inpassing. Dat alles houdt de direct omwonenden en ook andere inwoners van dit kleine dorp flink bezig terwijl er nog géén plannen onderzocht en getekend zijn.
Omdat de wens van Samen Beter Nieuwkoop is dat er met een open vizier, en met een gelijk ‘speelveld’, gewerkt wordt aan de plannen, is er door ons, samen met Natuurlijk Nieuwkoop, een voorstel gemaakt voor heldere participatie door de inwoners. Lizet Keyzers, zelf wonende in Noordeinde, zette dit besluitvoorstel uiteen. Besloten is, dat er een aantal realistische stedenbouwkundige varianten voor de invulling van de woningbouw komen. Deze worden aan de direct omwonenden en de inwoners van Noordeinde en Zevenhoven voorgelegd voor reacties en om daar over in gesprek te gaan. Daaruit rollen dan de exacte locaties en uitwerking van woningbouw, met als (gecombineerde) opties de Dobbe, de kiss & ride zone, de Diamant en het huidige speelveld. Dat er een veilig bereikbaar speelveld moet blijven is uitgangspunt.
VVD en D66 gingen niet mee in het voorstel. VVD houdt vast aan de planning en aan het plan te bouwen aan de Dobbe en op de Diamant. D66 hield het wel of niet bouwen aan de Dobbe nog geheel ongewis.
Op basis van de participatie-resultaten wordt er een definitieve uitwerking opgenomen in een concept bestemmingsplan voor inspraak. Wethouder Elkhuizen van Samen Beter Nieuwkoop gaf aan in dit participatietraject SAMEN met de inwoners op pad te gaan en te kiezen voor zorgvuldigheid en daar de juiste tijd voor te nemen.
Samen Beter Nieuwkoop bedankt de inwoners uit Noordeinde die de raad benaderd hebben voor hun tijd en betrokkenheid en ideeën. Wij vertrouwen er op dat hier – samen – een mooi en gedragen plan tot stand komt waarmee het dorp en de woningzoekenden blij worden gemaakt.
-
Jongeren bewust maken van de politiek, dat is één van de doelen van de lokale partij Samen Beter Nieuwkoop. Betrokken raken bij onderwerpen als bouwen voor starters en jongeren, het jeugdsportfonds en het jongeren & jeugdbeleid. Samen Beter Nieuwkoop zoekt verbinding met de jongeren in onze regio. Recent startte de 16 jaar jonge Nieuwveense Dyanne Metzelaar als lid van de fractie. Zij is nu fractie assistente en zet zich in voor nog meer aandacht voor jongeren en voor levendige dorpen.
Wilfred Geerlof & Lizet Keijzers, raadsleden bij Samen Beter Nieuwkoop, lichten toe: ‘Jongeren vormen de toekomst van onze maatschappij, wij willen ons richten op deze doelgroep. Door verbinding te zoeken met jonge ondernemers proberen we de politiek onder de aandacht te brengen bij de jeugd in de regio. Het kledingmerk Youngboyz is hier een mooi voorbeeld van. Twee ondernemende jongens met een mooie toekomstvisie. Naast het hebben van een eigen kledinglijn staat samenwerken hoog op het lijstje van Youngboyz, ze verdiepen zich daarnaast ook actief in kleding & duurzaamheid.
In onze regio werkt Youngboyz aan een groot netwerk en dit past precies bij onze ambities: SAMEN NÓG BETER.’
Dorus & Sebas van Youngboyz reageren: ‘Politiek is vaak niet onder de aandacht van jongeren maar wij staan er wel bij stil dat je bewust moet worden van de politiek omdat dit jouw recht is om je stem te laten gelden in de samenleving. En begin dan met lokale politiek. Dit is belangrijk voor de toekomstige generatie.
Met deze samenwerking met de lokale partij Samen Beter Nieuwkoop, willen wij helpen om de politiek onder de aandacht brengen bij jongeren. We creëren bewustwording bij jongeren en hopen dat zij zich hierdoor in de (lokale) politiek gaan verdiepen.’
-
SBN heeft een verzoek mee ingediend waarin de gemeente is verzocht om zo snel mogelijk met alle initiatiefnemers van evenementen in de gemeente Nieuwkoop aan tafel te zitten om te inventariseren hoe er op een verantwoorde manier gestart kan worden met de voorbereiding van hun evenementen en op welke manier de gemeente hen daarbij kan ondersteunen.
Hiermee wil SBN een hart onder de riem steken van alle vrijwilligers en andere betrokkenen. SBN wil op deze manier actief meedenken waar de gemeente hen kan ondersteunen. Wij zien dat naast sport en bewegen ook evenementen en sociale ontmoetingen bijdragen aan gezondheid.
Het verzoek is met volledige instemming van de raad aangenomen. Wij kijken uit naar de feestelijke momenten in de nabije toekomst!
-
In 2020 stelde de gemeenteraad een maatregel vast, waarmee nieuw gebouwde koopwoningen tot € 200.000,-- langer beschikbaar blijven voor de groepen inwoners die op een goedkopere woning zijn aangewezen.
Samen Beter Nieuwkoop heeft in de gemeenteraad een voorstel gedaan, om zo’n maatregel ook te gaan nemen voor nieuwe koopwoningen die duurder zijn dan € 200.000,--
Ook voor woningen tussen € 200.000,-- en circa € 250.000,-- à € 300.000,-- is het belangrijk om de woningen voldoende lang beschikbaar te houden voor de groepen inwoners die die prijsklassen kunnen betalen.
Daarom is het zaak om prijsopdrijving en speculatie te voorkomen:
Motie vreemd zelfbewoningsplicht
Het voorstel werd omarmd door alle partijen en werd unaniem aangenomen.
-
In 2020 is een steunfonds COVID-19 van € 500.000,-- ingericht voor maatschappelijke organisaties, met als voorwaarde dat er faillissement dreigt. Er is een aanvullend fonds toegevoegd van € 200.000,--, waarbij die voorwaarde wordt losgelaten.
Zo wordt het ook mogelijk voor organisaties die met een Covid-19 gerelateerd exploitatietekort over 2020 kampen, een subsidie aan te vragen.
Samen Beter Nieuwkoop bij bespreking van dit voorstel ook aandacht gevraagd voor het jaar 2021: ook nu nog hebben maatschappelijke organisaties voelbaar te maken met Covid-19, en dient er waar nodig sprake te zijn van financiële ondersteuning.
-
Donderdag 18 maart is over het duurzaamheidsprogramma besloten. Over het best wel grote document met bijbehorende bijlage is zowel in de MR als de BR lang gediscussieerd wat resulteerde in vruchtbare uitkomsten.
Dit programma is uiteindelijk voor maar ook met de inwoners van de gemeente, dus voor hen moet het vooral een helder plan zijn.
Samen Beter Nieuwkoop heeft daarom verzocht om een publieksversie waar de inwoners kunnen zien en lezen wat er de komende jaren allemaal gepland is. Afgesproken is dat regelmatig in Nieuwkoop Nieuws wordt gepubliceerd over duurzaamheid.
Met de uitvoering van dit programma is een groot bedrag gemoeid, maar wel SMART genoeg gemaakt waardoor de haalbaarheid succesvol kan zijn. SBN heeft ook samen met CDA en Natuurlijk Nieuwkoop verzocht om van het grote bedrag een bijdrage te reserveren voor ondersteuning en uitvoering van duurzaamheidsinitiatieven uit de samenleving. Dit is ook besloten. Samen Beter Nieuwkoop is blij met de uitkomst en ziet uit naar de voortgang van het duurzaamheidsprogramma.
-
Gezond en lekker leven voor de inwoners van de gemeente nieuwkoop dat is waar de gezondheidsnota: Goed leven in Nieuwkoop voor staat. SBN is blij met deze nota omdat hierbij onze inwoners centraal staan en er aandacht is voor gezondheidsbevordering.
Belangrijke punten uit de nota zijn Samen gezond, gezond gedrag en een gezonde omgeving. Waar je woont wil je lekker en gezond leven in een huis wat bij je past en in een warme sociale en groene omgeving. Dat willen wij voor de gemeente Nieuwkoop!
Samen gaan we voor gezonde inwoners waarin een goede samenwerking tussen maatschappelijk organisaties, verenigingen, gemeentelijke organisatie en inwoners belangrijk is. Elkaar ontmoeten en oog hebben voor elkaar en hulp bieden waar nodig. Een samenleving waarin iedereen naar eigen vermogen mee mag doen, want iedereen hoort erbij.
-
Op zaterdag 20 februari 2021 kopte de Telegraaf financieel, dat er een “plan B voor Schiphol nodig is in plaats van groei”. Lees hieronder de tekst van het volledige artikel van Yteke de Jong, waarin Samen Beter Nieuwkoop wethouder Guus Elkhuizen aan het woord is.
“Er moet een plan B komen voor Schiphol, waarin de luchthaven vooral kijkt naar welke verbindingen onze economie nodig heeft. Daarvoor pleit een groep bestuurders in de regio Schiphol en milieugroep MOB van Johan Vollenbroek.
Schiphol meldde vrijdag een verlies van €568 miljoen als gevolg van de coronacrisis. Toch blijft de luchthaven uitgaan van groei in de komende decennia. „Een groot Schiphol is gestoeld op Nederland distributieland. De groeistrategie richting 2050 gaat daar ook weer van uit, terwijl je luchtvaart moet bezien in relatie tot de totale economie die wij als Nederland willen hebben. De samenhang der dingen en een visie ontbreekt”, zegt wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop. Samen met zijn collega-wethouder Kiki Hagen van de gemeente Ronde Venen zit hij in het bestuurlijk overleg van Schiphol.
Vier tientjes
Deze week werd bekend dat Schiphol een natuurvergunning krijgt voor 500.000 vliegbewegingen, het huidige maximum. Een volgend kabinet moet de groei daarna regelen, zoals vastgelegd in de luchtvaartnota.
Elkhuizen: „Er is een plan B nodig. We willen een Schiphol dat de economie ondersteunt, in plaats van een doel op zich. Het gaat om de kwaliteit van de verbindingen, niet om de zoveelste vlucht van vier tientjes naar Barcelona.” De Europese Commissie staat onderscheid op het soort vluchten niet toe, hoewel ook het kabinet en Schiphol dat wel willen onderzoeken.
Luchtvaartnota
Bestuurders en omwonenden van de luchthaven kunnen de komende weken reageren op de luchtvaartnota en de herindeling van luchtruim. Daarbovenop komt nog het stikstof- en natuurbeleid en de aanstaande Omgevingswet. De luchtruimherziening is er volgens de wethouders om toekomstige groei te faciliteren. De burgerluchtvaart vliegt vanuit het zuiden van Nederland richting Schiphol. „Dat leidt in het Groene Hart en Utrecht tot nog meer overlast”, zegt wethouder Hagen. „Eigenlijk wil ik de gevolgen van de wijziging van de aanvliegroute eerst beter in kaart hebben voordat we over die groei beslissen.”
De wethouder wijst ook op de schade voor de gezondheid van een luchthaven. „De laatste jaren is meer onderzoek gedaan naar de effecten op de omwonenden. Die inzichten zul je mee moeten nemen in de toekomstplannen voor de luchthaven.”
Vollenbroek zal met MOB de afgegeven milieuvergunning van Schiphol aanvechten. „Schiphol kan flink terug in het aantal vliegbewegingen, als er meer voor tickets betaald gaat worden.” Hogere havengelden zijn een oplossing om tickets duurder te maken, maar die worden vastgesteld in samenspraak met de vliegmaatschappijen.
Topman Dick Benschop van Schiphol wil niet ingaan op het krimpscenario. Hij wijst erop dat de luchthaven de komende jaren ’gecontroleerd’ terug wil naar 500.000 vliegbewegingen ondanks de terugval van 2020. „Als dat bereikt is, kijken we verder. Ik verwacht dat groei mogelijk is in ruil voor meer duurzaamheid.” Vorig jaar had de luchthaven 227.000 vliegbewegingen, de omvang die de voorstanders van krimp graag zien. De projecties van de mondiale luchtvaart gaan juist nog uit van een verdubbeling van het verkeer.
Failliet KLM
Zou een failliet KLM niet alle problemen oplossen? „KLM zal moeten afslanken en met een of meerdere partners gaan samenwerking in de concurrentie tegen Aziatische maatschappijen, die zoals bekend, fors gesubsidieerd worden. Die concurrentie houdt KLM toch niet vol. Dat is niet anders dan bij de boeren die het op de wereldmarkt ook afleggen in de bulkproductie”, zegt Vollenbroek.
Vollenbroek en de wethouders zien een oplossing in beter gebruik van de huidige capaciteit van Schiphol, zeker nu het plan van een luchthaven in zee van de baan lijkt. Elkhuizen: „Er is geen gedegen breed maatschappelijk onderzoek naar start- en landingsbanen in zee gedaan. Hier staat de samenleving ondanks alle gepleegde inspanningen en zelf gedane onderzoeken wederom buitenspel. “
-
Met alle druk op de ruimte, wordt er een visie op het Groene Hart nodig. In een artikel in het Algemeen Dagblad, op 6 februari 2021, sprak Samen Beter Nieuwkoop wethouder Guus Elkhuizen de wens uit om het Groene Hart als één gebied te zien, en te kijken waar je wat wél, en wat níet neerzet.
De druk op het Groene Hart bestaat onder meer uit de plannen van het rijk voor plaatsing van windmolens en zonnevelden om zo duurzaam energie op te wekken. Samen Beter Nieuwkoop vindt windmolens in het Groene Hart niet passend, behalve langs de grotere wegen A4 en N11.
Ook heeft de gemeente gereageerd op de mogelijk verder toenemende overlast van Schiphol boven onze gemeente, omdat Uithoorn op verlegging van een vliegroute aandringt. De fractie van Samen Beter Nieuwkoop stelde dit eerder al aan de orde: https://www.facebook.com/samenbeternieuwkoop/posts/3335629233328369
Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op om het de kwaliteiten van het Groene Hart te koesteren, zoals de landschapsadviseurs van de drie provincies stellen in hun rapport:Advies Regionale Energiestrategieën en het Groene Hart | Bestuurlijk platform Groene Hart
Samen Beter Nieuwkoop blijft aandringen op een juiste balans tussen een fijne leefomgeving, voldoende ruimte om te wonen en te werken en de kwaliteiten van ons landschap.
-
Er is geregeld sprake van aanpassing van een bestemmingsplan. Daarvoor wordt dan een procedure doorlopen, en kunnen inwoners die ‘belanghebbend’ zijn, bijvoorbeeld omdat ze er vlakbij wonen, een zienswijze of zelfs een bezwaarschrift indienen.
Een bestemmingsplan regelt waarvoor de grond in een bepaald gebied gebruikt mag worden. In het plan zitten juridisch bindende regels die voor iedereen gelden. Zoals waar wel en waar niet gebouwd mag worden, het vlak waarbinnen gebouwd mag worden, de hoogte, en om wat voor functies het gaat zoals wonen, winkels, bedrijven, natuur, water, groen, verkeer et cetera.
Aanpassingen in bestemmingsplannen kunnen dus belangrijke gevolgen voor de leefomgeving van direct omwonenden hebben. Daarom regelt de wet dat bij een bestemmingsplanprocedure, er formele publicaties nodig zijn. Die kan eenieder lezen. Dat gebeurt op www.overheid.nl, in de Nieuwkoop Nieuws en in de Staatscourant. Samen Beter Nieuwkoop vindt dat niet genoeg. Daarom heeft Samen Beter een voorstel opgesteld, om voortaan ook de direct omwonenden met een gemeentelijke (nieuws)brief huis-aan-huis te informeren over de bestemmingsplanprocedure.
Vaak gaan de aanpassingen in de bestemmingsplannen om plannen van particulieren. Er is ook besloten dat de gemeente de particuliere initiatiefnemers voortaan dringend adviseert om vóórdat de bestemmingsplanprocedure start, de omwonenden en direct-belanghebbenden te informeren over de plannen.
Het voorstel van Samen Beter Nieuwkoop is raadsbreed omarmd, en door alle politieke partijen mee ingediend en vastgesteld. https://www.nieuwkoop.nl/document.php?m=14&fileid=277829&f=9bf1a996a6a52716eb3ee707f1d2aea2&attachment=1&c=328165
-
Eindelijk komt er beweging om te bouwen aan een mooi centrum van Nieuwkoop met o.a. een nieuwe inrichting van het Reghthuysplein. Ines de Ridder heeft namens SBN bij de behandeling van het centrumplan Nieuwkoop benadrukt dat het binden, boeien en behouden van bestaande ondernemers van groot belang is. We willen bouwen aan een levendig centrum met winkels en horeca.
Waar iedereen zich thuis voelt, jong en oud. Waar mooie evenementen worden georganiseerd en waar we wekelijks kunnen genieten van de weekmarkt. Al met al ook een goede basis om jeugd in ons dorp te behouden. SBN heeft de wens uitgesproken om bij de inrichting en activiteiten ook meer het water aandacht te geven, bijvoorbeeld met een steiger waardoor je een korte wandeling door de haven kunt lopen. Heb jij leuke ideeën voor ons Reghthuysplein? Meld je dan bij de gemeente! We willen met en voor inwoners en ondernemers aan de slag!
De lockdown zorgt voor groot omzetverlies bij veel ondernemers, met name de detailhandel en horeca wordt geraakt. Het landelijk steunpakket is niet dekkend. En in specifieke gevallen van bijvoorbeeld een overstap naar grotere winkelruimte en grotere bijbehorende voorraad wordt het helemaal een lastige kwestie. Samen Beter Nieuwkoop heeft tijdens de besluitvormende raad van 4 februari jl. een oproep gedaan aan het college en voltallige gemeenteraad om aandacht te vragen bij het rijk. Aandacht voor maatwerk. Samen Beter Nieuwkoop blijft in deze moeilijke tijd aandacht vragen voor de ondernemers en roept zowel het college als alle raadsleden op om in gesprek te blijven met de ondernemers in onze gemeente. En al helemaal met die ondernemers in moeilijke omstandigheden. Behoud van ondernemers in onze dorpen is zo belangrijk voor al onze inwoners, jong en oud. We willen niet nog meer leegstand. De oproep mede namens de andere coalitiepartijen gedaan - is met een ruime meerderheid aangenomen. Maar met verbazing is gereageerd op het standpunt van de VVD die stelt er voor haar ondernemers te zijn en nu geen gehoor gaven.
Het college heeft toegezegd een brief te sturen naar de staatssecretaris met een dwingende oproep. Ook heeft Samen Beter Nieuwkoop de wethouder geattendeerd op het nieuwste initiatief vanuit de provincie Zuid-Holland. Dat betreft een samenwerking met gemeenten en bedrijfsleven in de regio ter ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf. Om dit te bereiken wil de provincie MKB-deals sluiten.